Сьогодні під час прес-конференції в Вінниці Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі розповів про найближчі кроки в медичній реформі на 2015 рік. Серед них, зокрема, були названі: передача державних закупівель міжнародним організаціям, скасування непотрібних ліцензій на ліки та вироби медичного призначення та спрощення реєстрацій на них.

«2015 рік стане підготовчим для проведення повномасштабної медичної реформи, — розказав на прес-конференції Олександр Квіташвілі.  — Наразі ми проводимо аудити лікарень, поліклінік, щоб мати чіткі прорахунки вартості послуг та дані  про медичні заклади перед тим, як міняти систему. Але можу сказати одне — медицина стане доступнішою і набагато якіснішою для всього населення».

 

Міністр зазначив, що сьогодні в Україні працює 8300 лікарень та поліклінік і 75% грошей з державного бюджету, який виділяється на медицину, витрачається на їх утримання. «Ці гроші потрібно ефективно перерозподілити. Замість оплати старих ліжок в лікарнях, їх потрібно використовувати на лікування пацієнтів», — додав Олександр Квіташвілі. В майбутній реформі передбачено також перевести  на систему сімейних лікарів усі області.

 

За даними соціологічних опитувань, на сьогодні більше 50% українців відмовляються від медичних послуг та не звертаються до лікарень через страх того, що не зможуть сплатити за так звані «безкоштовні» послуги. Представники міжнародної групи експертів, що розробляла медичну реформу при МОЗ стверджують, що за умови реалізації запропонованих групою змін протягом найближчих 10 років, кожному громадянину України буде забезпечена необхідна медична допомога відповідного рівня і більше не доведеться носити лікарям конверти, сплачуючи за послуги в тіні. «Рівень оплати прації кваліфікованих лікарів передбачувано зросте, – розказав експерт Стратегічної дорадчої групи з розробки медичної реформи Олег Петренко, Перший заступник генерального директора приватної універсальної клініки «Оберіг». – Адже надані лікарями чи лікарнями послуги будуть оплачуватися, згідно з поточною ринковою вартістю таких послуг, відповідно до кваліфікації лікаря та конкретного обсягу наданих ним послуг . Виведення «конвертів» з тіні шляхом легалізації часткової спів оплати послуг,застосування механізмів страхування, подушної оплати на первинному рівні,  методу глобального бюджету чи оплати  за випадок лікування в лікарнях – дозволить побороти тіньовий обіг коштів в медицині, забезпечити прозорість в наданні послуг та суттєво підвищити зарплату медичним працівникам, яка сьогодні є мізерно-смішною і не спонукає медичний персонал до підвищення кваліфікації», – додав він.

 

Під час прес-конференції Міністр наголосив на тому, що першочерговим кроком реформування медичної галузі стане реформа фармацевтичного ринку. «Сьогодні  в Україні існує величезна кількість непотрібних ліцензій та реєстрацій ліків, які створені для того, щоб на цьому могли заробляти чиновники, — розказує Олександр Квіташвілі. — Ми мали схожу проблему в Грузії, і з власного досвіду можу сказати, що проти скасування таких ліцензій будуть проти лише корупціонери, адже від цього виграють усі, крім тих, хто на цьому наживався. Ціни на ліки можуть бути знижені до 30%,  а українці отримають доступ до якісних препаратів, що зареєстровані у світі. Адже, весь світ визнає міжнародні ліцензії, українські ж чиновники придумали ще свої, додаткові, виключно щоб заробляти на цьому».

 

Коментуючи новації Уряду в бюджетуванні галузі охорони здоров’я Олександр Квіташвілі зазначив, що Держбюджет-2015 передбачає перерозподіл функцій між державним і місцевими бюджетами. Місцеві органи влади нині отримують більші повноваження щодо фінансування з місцевих бюджетів спеціальних медико-санітарних частин МОЗ України та закладів охорони здоров’я Укрзалізниці. Цьогоріч місцевим бюджетам надано 46,5 млрд. грн. на функціонування закладів охорони здоров’я. Крім цього, у Держбюджеті на охорону здоров’я передбачено ще 10 млрд. грн. на виконання централізованих лікувальних програм та утримання закладів, що на 0,5 млрд. грн. більше показників 2014 року. Загалом видатки на охорону здоров’я у зведеному бюджеті становлять 59,6 млрд. грн., що на 3,9 млрд. грн. або на 7% більше від планових показників 2014 року. З урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин цьогоріч на функціонування закладів охорони здоров’я Вінницької області передбачено медичну субвенцію в обсязі 1 млрд 708,5 млн. грн., що на 71,2 млн. грн. більше (4,2%) від обсягу 2014 року. Також, у Державному бюджеті 2015  для Вінниччини передбачено субвенцію з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги у сумі 5 млн. 560,7 тис. грн. та на придбання витратних матеріалів для інгаляційної анестезії в обсязі 712,8 тис. грн.

Під час робочого візиту в Вінницю Міністр охорони здоров’я України відвідав поранених захисників вітчизни у Вінницькому військовому шпиталі та подякував за їх готовність боротися за українську незалежність.

 

Контактна особа:

 

Устінова Олександра

067 550 15 70

3 thoughts on “27 січня у Вінниці відбулося публічне обговорення проекту Стратегії

  1. Уважаемый господин министр Александрн Квиташвили !
    В основе Вашей и команды Экспертов Стратегии Реформы Медицины в Украине находится – частнопрактикующий врач-ФЛП (физическая особа-предпрениматель) -семейный врач или терапевт и свободный выбор хорошего лечащего врача пациентом и все лечебные учреждения Украины будут на хозрасчете , я правильно , Вас поняла ?
    Если , да , тогда , скажите , пожалуйста , когда будут отменены больничные листы , которые ограничивают свободный выбор лечащего врача работающим пациентом ? Отменены ли больничные листы в Грузии ? Так как терапевт или семейный врач – это не стоматолог , а он лечит в основном ОРВИ (температура и т.д.) , который должен выписать больничный лист работающему пациенту в случае болезни , в сУкраине пока нет в связи с этим свободного выбора хорошего лечащего врача !!!!!!! Хотя еще в 2011 г. принят наказ МОЗ Украины №455 , где сказано , что лечащий врач любой формы собственности и врач-ФЛП может выписывать больничные листы , но в наказе МОЗ №189 досих пор не дописано , что врач-ФЛП может выдавать больничные листы и по официальному запросу моему (я – частнопрактикующий врач-терапевт (ФЛП) , работаю официально по Лицензии МОЗ тУкраины на мед. практику , имеются все действующие сертификаты по терапии и гастроэнтерологии , плачу за обязательную аренду помещения , плачу все налоги – на третьей группе единого налога , сама заключила Договора с восемью Страховыми компаниями , где все работающие пациренты и им нужно в случае болезни выписывать больничный лист , я консультирую весь г. Киев и Киевскую область по предварительной записи в удобное для пациента время как врач-терапевт и врач-гастроэнтеролог) в МОЗ Украины , в ДОЗ Киева , в Фонд социального страхования временной нетрудоспособности , но эти ведомства пока не заинтересованы в этом , откровенно издеваются в этом вопросе и говорят , что и в дальнейшем , несмотря на Вашу Реформу не будут выдавать бланки врачам-ФЛП , тогда и работающие пациенты не смогут выбирать хорошего врача , в т. ч. планируется Страховая медицина для всех людей Украины , но опять же пока не будут отменены больничные листы либо не добавлены в наказ МОЗ №189 , что и врач-ФЛП может самостоятельно выписывать больничные листы в случае болезни работающему пациенту !
    Пожалуйста , не затягивайте , на самом деле , это главный сейчас вопрос , т. к. все остальное – это я решила самостоятельно , а если я – простой опытный врач – сама решила все (врачебные , составила прас-лист на свои мед. услуги , налоговые , бухгалтерские , профессиональная врачебная независимая деятельность , веду всю мед. и др. документацию сама , сама колл-центр и рецепшен , сама дорого оплачую все курсы повышения квалификации по терапии и гастроэнтерологии , маркетинговые , менеджмент , реклама , заключение договоров с юр. лицами – Страховыми компаниями на взаимовыгодных условиях, и др. вопросы , оплата аренды помещения , сама закупаю все одноразовые расходные материалы и т.д.- все сама, смотрю пациента на высоком профессиональном уровне и время выделяю для осмотра достаточно и индивидуальный подход к каждому пациенту , диагностику и лечение назначаю согласно эффективной доказательной медицины и клиническим протоколам МОЗ Украины , европейских отраслевых рекомендацйий ) , то и другие врачи и лечебные учреждения сами смогут решить эти вопросы , кроме выдачи больничных , поэтому срочно (уже три года принимаете этот наказ) примите только соответствующие законы и вышенаписанные наказы МОЗ и прайс-лист , и дайте людям работать официально и платить налоги или отмените эти больничные листы (врач выдает пациенту во время консультации свое консультативное заключение , оплату дней по болезни можно прописать в контракте-договоре между работодателем и работником) , тогда только будет свободный выбор пациентом хорошего лечащего врача в т. ч. частнопрактикующего врача-ФЛП .
    Уважаемый господин министр Александр Квиташвили , пожалуйста , напишите побольше информации по этому важному вопросу и , пожалуйста , срочно решите вопрос выдачи больничных листов частнопрактикующими врачами-ФЛП или отмените эти больничные листы цивилизованным путем !!!!!!
    Уважаемый господин министр , как с Вами можно вести диалог по важным вопросам , у Вас есть личная или профессиональная страничка на сайте МОЗ или в соц. сетях , Интернет и т. п. , поскольку сейчавс реально не возможно никак с Вами связаться по важнім вопросам !!!!!!!
    Буду рада сотрудничеству с Вами для скорейшего внедрения хороших Реформ Медицины в Украине !
    С уважением ,
    Физическая особа-предприниматель – частнопрактикующий врач-терапевт и врач-гастроэнтеролог Дяченко Наталья Валентиновна , Лицензия МОЗ Украины на мед. практику , г. Киев , тел. :(050)-999-23-30 , (063)-893-83-27 , веб сайт : http://www.DoctorDyachenko/ru , e-mail : Natasha_D7@ukr.net .

  2. Ігор Вітошинський

    Шановні секретарі дорадчої групи.
    Чому Ви перестали публікувати на сайті презентації з пропозиціями до Стратегії, що були представлені під час останніх публічних обговорень? Бо на тих презентаціях, які були опубліковані раніше, подавалося багато слушних зауважень та цікавих пропозицій до Стратегії.
    Вважаю, що для успішного обговорення та прийняття вірної Стратегії необхідно, щоб усі зацікавлені (пацієнти, медики, фармацевти, держслужбовці) мали доступ до цієї інформації. А піарити пана міністра будуть результати втілення вибраної Стратегії.
    Щиро бажаю успіху у Вашій нелегкій праці.
    P.S. Корупцію варто знищувати, а не “мати”.

    • Секретаріат СДГ

      Доброго дня, пане Ігоре!

      Формат публічних обговорень проекту Стратегії у регіонах не передбачає виступів спікерів із презентаціями. Презентації надсилаються окремо Секретаріату і потім передаються на розгляд Координаційній Раді.

      З повагою,
      Секретаріат СДГ

Напишіть відгук

Ваша email адреса не опублікується. Обов'язкові для заповнення поля позначені *

Ви можете використовувати HTML теги та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

очистити формуВідправити